Criminaliteit

Ajax verloor in 1996 van coke

Oranje-international over de coke-finale Ajax-Juventus

“Ajax moet alsnog die beker opeisen”

Marc Overmars, de 86-voudige Oranje-international, laat zich nog altijd getergd uit over de Champions League finale van 1996 toen Ajax uiteindelijk na strafschoppen verloor van Juventus. “Ajax moet alsnog die beker en medailles opeisen.”

De ex-Ajacied haalt de herinneringen aan die 22-ste mei in het Romeinse Olympisch Stadion direct weer op. Vanwege zijn knieblessure speelde Overmars niet, maar in de spelerstunnel zag hij hoe intens de Juventus-gladiatoren zichzelf tot superdaden oppepten. “Ik heb in mijn hele loopbaan nooit zulke opgefokte tegenstanders gezien,” blikt de ex-Ajacied terug. “Italianen, dat weet je, zijn altijd fysiek sterk, maar toen! Alsof er tien stieren in een lichaam waren geperst. Vergeleken met hun waren wij koetjes uit het weiland. Die blik in hun ogen. Zo agressief. Kijk, ik kan niks bewijzen, dat is altijd het probleem, maar ik weet zeker dat Juventus stijf stond van de troep,” zegt Overmars. En hij doelt, verzekert hij mij, onder meer op cocaïne. “Torricelli, hun rechtsback, speelde de wedstrijd van zijn leven. Een jaar later, in 1997, speelden we in de halve finale van de Champions League opnieuw tegen Juventus. Toen speelde ik wel. Ik kwam hem wel twee tot drie keer in een duel tegen. Niet normaal!”

ajax_juventus_cocaine_verliesDe coke-finale spookte opnieuw door zijn hoofd toen in 2004, na een zes jaar durend juridisch onderzoek, naar boven kwam dat het Juventus-lab van 1994 tot 1998 de spelers prepareerden met 281 verschillende prestatie bevorderende producten. Uiteindelijk kreeg slechts Juve-arts Riccardo Agricola een gevangenisstraf van 22 maanden en een boete van 2000 euro opgelegd. Alle anderen deden een plas en alles bleef zoals het was. De Cup staat nog altijd in Turijn en tijdens het jarenlange Juventus-proces is letterlijk geen enkele vraag over cokegebruik gesteld. Het witte poeder stond immers te boek als een partydrug, als een stoomafblazer. Vandaar ook dat het Juventus-lab er niet op werd gescreend.

De Italiaanse anti-dope-kruisvaarder Sandro Donati kan er met zijn pet niet bij dat officials het maar als een partydrug blijven beschouwen. Hoewel de Italiaanse bobo het niet uit het beruchte Juventusproces kan lezen ( “Er is toen geen enkele vraag naar coke gesteld”) zou het hem “heel erg verbazen” dat Juventus in de finale cokeclean tegen de Godenzonen speelden. De Juve-supporters weten wel beter. “Dankzij het Juve-lab en de coke hebben wij de cup,” zeggen de tifosi dan ook en dat doet Overmars’ sportieve hart nog altijd bloeden. Maar gelukkig, wie het laatst lacht, lacht het best. Overmars kwam namelijk Torricelli jaren later opnieuw tegen. “In mijn Barcelona-periode,” zegt hij. ”Die gozer speelde bij Espanol, de andere club van de stad. Torricelli kon amper lopen. Helemaal opgebrand.” Overmars betreurt het dat deze zaak nog altijd niet tot de bodem is uitgezocht en dat Ajax daarvan nog altijd geen stampij heeft gemaakt. “Gerechtigheid moet zegevieren, Ajax moet alsnog die beker en medailles terugeisen. Maar ook vanwege de wereldwijde impact op de jeugd, op onze toekomst.”

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *