Cocaïne rukt op in topsport
Volgens de Italiaanse antidoping kruisvaarder Sandro Donati, hoogleraar en official van het Italiaans Olympisch Comité liegt de World Health Organisation over de jaarlijkse coke-vangsten. Volgens Donati maakt de VN en de World Health Organisation mooie sier met The War on Drugs. “Hun spindoctors stellen vast dat in het jaar 2008 van de 600 ton coke die wereldwijd is geproduceerd maar liefst 500 ton in beslag is genomen. Chapeau dus!
Maar onderzoek van onder meer de Columbiaanse politie toont aan dat de helft van de door hen ontmantelde coke-fabrieken samen in 2008 alleen al 500 ton produceren. Niet per jaar, maar per maand! Kortom: het probleem is in werkelijkheid vele malen groter dan de VN en de WHO beweert. Hoge machten, zo lijkt het, zijn wereldwijd bezig onze bevolking verslaafd te maken aan dit poeder.” Grootgebruiker was Italië met een jaarlijkse handel van 200 ton ter waarde van zo’n 25 miljard Euro. Jaarlijks verhandelt de maffia 280 ton in Europa, goed voor een omzet van 80 miljard Euro. (Bron: Wada, Libera)
Donati zit in het Italiaans Olympisch Comité maar vecht tegen windmolens. Hij was coach van de Italiaanse schermploeg voor de Spelen in Athene (2004). Een jaar later verlieten hij en zijn assistent plotseling het team. “Steeds meer schermers snoven,” legt hij uit. “Mijn vermoedens werden allemaal bevestigd door een schermer, een advocaat nota bene. Hij overwoog aan de coke te gaan. In combinatie met testosteron of anabole steroïden zet het namelijk de zintuigen op scherp, het maakt je superalert en het creëert een roes van onvermoeibaarheid. Maar op den duur word je er emotioneel zo labiel van dat er geen land meer met je te bezeilen valt.”
Behalve turner Yuri van Gelder en wielrenner Tom Boonen zijn ook de (ex) tennissers Mats Wilander en Martina Hingis gepakt. Ook de in 2010 overleden tweevoudig tourwinnaar Laurent Fignon snoof. Hij bevestigt dat in zijn biografie ’Wij waren jong en onwetend’. Tijdens de RCN Classic in Colombia (1984) raakte de Fignon letterlijk verdwaald. “Coke geeft je de illusie op kop te liggen, maar in werkelijkheid zat ik helemaal achteraan,” aldus de voormalige kampioen die aan verschillende kankers is overleden. “Dat spul geeft je slechts de illusie van geluk en kracht,” aldus voormalig atletiekmanager (Marlene Ottey, Ben Johnson, Troy Douglas) Raymond de Vries. De ex-Nederlandse kampioen hoogspringen baarde opzien met zijn drugsverleden in zijn biografie ‘Opkomst en ondergang van een ongelooflijk stomme zak’. “Coke brandt in een klap je dagelijkse portie creatine op,” doceert hij. ”Daardoor voel je je na de uitwerking ervan enorm depressief en moet je weer. Snuif je regelmatig dan gaat je neusschot stuk, krijg je een bloedneus en je wordt enorm druk. Bovendien geeft het hartkloppingen en vernauwde bloedvaten.”
De Vlaamse dopingspecialist Paul Keysers hoorde voor zijn boek ‘Bloed en Spelen, doping en topsport als Siamese tweeling’ onder andere de Franse oud-wielrenner Laurent Roux uit. Deze veelvuldige snuiver gebruikte coke als een Tsjakkaa!-drug. Keysers: “Het heeft effect als onderdeel van een geheel dopeprogramma. Cocaïne heeft het effect van het zout in de pap, het zet het geprepareerde lichaam in vuur en vlam. Coke mobiliseert, het lichaam komt er door in een turboversnelling.” De journalist laakt de lobby om cocaïne van de dopinglijst te halen. “Daardoor krijgt deze harddrug vrij baan,” zegt hij. “Bovendien leven veel sporters al in een gehospitaliseerde wereld. In een entourage van vitaminepreparaten, doktersrecepten en dopingcontroles is de stap naar coke zo gezet.”
Kruisvaarder Donati wijst verder op de voorbeeldfunctie van een alsmaar langer wordende lijst van coke snuivende (ex)topsporters. Ook spreekt hij zijn afschuw uit over voormalige topsporters die gepakt zijn bij de handel en productie van drugs onder wie Nederlandse ex-voetballers zoals Johnny Rep, Ton Blankers en Kees Bregman die inmiddels allen hun straf hebben uitgezeten. Maar ook de Braziliaanse doelman Edinho, de zoon van Pele, die bij zijn club Santos pas echt naam maakte toen hij vanwege het witwassen van geld en drugshandel in de cel verdween. Maar ook Jose Luis Perez Caminero, voormalig speler van Athletico Madrid en Real Valladolid, en twee Spaanse ex-voetballers en twee spelersmakelaars die onder het dekmantel van een Zuidamerikaanse scoutingtrip probeerden 600 kilo Spanje binnen te smokkelen. “Voormalige stervoetballers nota bene,” zegt hij. “Idolen.”
Geef een reactie